/Files/images/images.jpg

Впровадження системи «ХАССП» (англ. "НАССР")
в дитячих садках, школах, лікарнях – є гарантом
якості в громадському харчуванні.



В дитячих садках і освітніх установах – це не просто міра для проходження перевірок контролюючих органів, а важливий інструмент для контролю безпеки харчування дітей поза домом.

На відміну від дорослих, у малечі немає вибору, де харчуватися і як харчуватися, тому, адміністрація цих установ зобов'язана на законодавчому рівні розробити, впровадити і постійно підтримувати принципи системи «ХАССП».


Реалізація згаданої концепції дозволяє домогтися
наступних позитивних моментів:

  • В обов'язковому порядку контролюється сировина, що поставляється
    в ЗДО для приготування їжі для дітей;
  • Існує можливість документального контролю, які проби проходила сировина, перед тим, як потрапити на стіл до дитини;
  • Здійснюється жорсткий контроль за умовами її приготування в частині дотримання вимог санітарії та гігієни:
  1. Своєчасна і якісна дезінфекція інвентарю, приміщення їдальні і кухні;
  2. Особиста гігієна персоналу;
  3. Правильне прибирання відходів і сміття;
  4. Відсутність комах тощо.
  • Продукти, які не відповідають за якістю тим, з яких дозволено готувати їжу дітям, повертаються постачальникам або утилізуються;
  • Жорсткий контроль за зберіганням продуктів і напівфабрикатів.

Комплекс цих заходів допомагає захистити дитину від різних захворювань, включаючи харчові та алергічні отруєння.


Головним завданням системи «ХАССП» є
аналіз небезпек і проведення поетапного контролю над усіма етапами приготування страв і продуктів харчування,
починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі
готової страви.

/Files/images/haccp-3.jpg


Контроль, що реалізується в рамках створеної системи менеджменту,
передбачає відпрацювання «пакету документів» і їх неухильного виконання.

Сюди входять:

  • Вимоги, яким повинні відповідати наявні в харчоблоці ДНЗ посуд, кухонний інвентар і обладнання;
  • Вимоги, які пред'являються до кулінарних виробів і харчових продуктів
    на етапах споживання, приготування, зберігання;
  • Вимоги, які регламентують безпеку на етапах приготування їжі (за видами харчової продукції);


Перелік ККТ (критичних контрольних точок)
на етапах виготовлення харчової продукції:

  1. Придбання харчової сировини;
  2. Контролю упаковки, в якій знадходять продукти;
  3. Порядок контролю ККТ на етапі приготування їжі;
  4. Алгоритм дії посадової особи при виявленні відхилень фактичних параметрів від встановлених.

/Files/images/haccp-4.jpg/Files/images/haccp_princip.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 73

Коментарi